
چالشهای مدیریت بار هنگام انفصال از شبکه
2025-01-06آنچه امروز در قلب کالیفرنیا اتفاق میافتد را میتوان ترسیمی از آینده مدیریت انرژی و نقش ذخیرهسازی آن در مدیریت شبکه دانست.
تأسیسات ذخیرهسازی انرژی ماس لندینگ (Moss Landing)، واقع در شهرستان مونتری با قابلیت ذخیره 1600 مگاوات-ساعت انرژی در مدت 4 ساعت، یکی از بزرگترین سیستمهای ذخیرهسازی باتری در جهان است. شرکت ویسترا انرژی (Vistra Energy Corp.) توسعهدهنده و سازندۀ این سامانه، در آغاز راه، یک سیستم با توان ۳۰۰ مگاوات و قابلیت ذخیره ۱۲۰۰ مگاوات ساعت انرژی را توسعه داد و پس از آن یک ارتقاء توان ۱۰۰ مگاواتی و ذخیره 400 مگاواتساعتی را تجربه کرد. ماس لندینگ که به باتریهای لیتیوم-یونی پیشرفته ساخت توسط شرکت الجی انرژی سولوشن (LG Energy Solution) مجهز است، نقش مهمی در تعادل پایداری شبکه و ادغام منابع انرژی تجدیدپذیر ایفا میکند.
در ساعات خارج از اوج مصرف و با کاهش تقاضای برق، مثلاً در شب، باتریهای بزرگ شارژ میشوند. این عملیات استراتژیک ظرفیت اضافی تولید نیروگاه را به کار میگیرد تا سود ناشی از عدم افت بازده ماشینهای حرارتی در اثر کارکرد در توان پائین را به فرصت ذخیرهسازی انرژی گره بزند. هنگامی که تقاضای اوج در روز افزایش مییابد، آزادسازی انرژی ذخیره شده تقاضای بالای برق را به بهترین نحو برآورده ساخته و فشار روی نیروگاه را کاهش میدهد. این کارآمدی در استفاده از ذخیرهسازی انرژی، نه تنها پایداری شبکه را افزایش میدهد، بلکه میتواند تأثیر شایانی در کاهش انتشار گازهای گلخانهای نیز داشته باشد.
موفقیت ماس لندینگ، چشماندازهای جدیدی برای گسترش بیشتر این مجموعه را فراروی سهامداران قرار دادهاست. نمونهای از این برنامهها اضافه کردن ۳۵۰ مگاوات توان (۱۴۰۰ مگاوات-ساعت ذخیره انرژی بیشتر) بهعنوان فاز سوم توسعه است، که موقعیت ماس لندینگ را بهعنوان یکی از ستونهای تأمین انرژی امن و پاک در کالیفرنیا تحکیم میسازد.
بله؛ فناوری رو به رشد ادغام پکهای باتری بزرگ در نیروگاههای حرارتی برای پیکسایی را میتوان تغییردهنده بازی دانست. در ساعات خارج از اوج مصرف، نیروگاهها از تقاضای پایین برق برای ذخیرهسازی انرژی به صورت کارآمد استفاده کرده و باتریها را شارژ میکنند. هنگامی که تقاضا در طول روز به اوج میرسد، انرژی ذخیره شده آزاد شده و فشار روی شبکه را کاهش میدهد و تأمین برق پایدار را تضمین میکند. این فرآیند میتواند ضامن حداقل هدررفت و بهرهوری حداکثر بوده و با کاهش نیاز به نیروگاههای اضطراری در وضعیت پیک هزینهها را به طور قابل توجهی کاهش دهد.
یکی از مزایای برجسته پکهای باتری بزرگ قابلیت حمل آنهاست. این واحدها محدود به مکان نیستند؛ آنها را میتوان بهسرعت در مکانهای مختلف مستقر نمود یا به جایی که بیشتر مورد نیاز است منتقل کرد، و این مهم انعطافپذیری بینظیری به این فناوری میبخشد. سهولت نصب و راهاندازی نیز باعث صرفهجویی در هزینه و زمان شده، و باعث افزایش روزافزون جذابیت این فناوری بهعنوان یک راه حل برای مالکین و راهبران نیروگاههای حرارتی گردیدهاست.
از سوی دیگر، ادغام سیستمهای ذخیرهسازی میتواند گامی بلند در در راستای نیل به محیط زیست پایدار باشد. با بهینهسازی استفاده از انرژی و کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی، این سیستمها به کاهش انتشار گازهای گلخانهای کمک میکنند. این مهم، ورود این فناوری به عرصۀ تولید انرژی در مقیاس بزرگ را تبدیل به یک بازی برد-برد برای اقتصاد و محیط زیست میکند.